Greekexports, ο συνεργάτης σας για διεθνή επέκταση
Πιστοποίηση Halal για τις χώρες του Κόλπου

Γιατί Εμάς Πιστοποίηση Halal για τις χώρες του Κόλπου

Κάτι παραπάνω από έναν πάροχο υπηρεσιών, η Greekexports είναι ο συνεργάτης που ψάχνεις για την επέκταση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της εταιρείας σου. Συνδυάζοντας επαγγελματισμό και εμπειρία στο χώρο των εξαγωγών, με τις υπηρεσίες και την αξιοπιστία του διαπιστευμένου από τον Emirates International Accreditation Center (EIAC) Ελληνικό φορέα Halal Assurance and Quality Greece (HAQ Greece), με έδρα την Θεσσαλονίκη και εξιδείκευση σε προϊόντα με προορισμό τις χώρες του Κόλπου και κυρίως στις κατηγορίες που υπάρχει σχετική υποχρεωτικότητα. 

More Info


Αίτημα Προσφοράς FAQ

Λήψη
Αρχείου

Η πύλη σας στις αγορές GCC

Πιστοποίηση Halal για τις χώρες του Κόλπου Πληροφορίες

«Halal» είναι ένας αραβικός όρος που ορίζει οποιοδήποτε αντικείμενο ή ενέργεια που επιτρέπεται να καταναλώνεται ή να χρησιμοποιείται από μουσουλμάνους, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο. Ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως για να ορίσει τα τρόφιμα που θεωρούνται επιτρεπόμενα σύμφωνα με τον νόμο αυτό. Σε αντίθεση με το Halal, «Haram» σημαίνει απαγορευμένο. Το Haram ορίζει συνεπώς ενέργειες και προϊόντα διατροφής που δεν επιτρέπονται.

Οι χώρες του Περσικού Κόλπου έχουν ειδικές προϋποθέσεις για να επιτρέψουν την είσοδο των τροφίμων στην αγορά και ειδικά των κρεάτων. Η βασική προϋπόθεση είναι οι παραγωγοί να εκπληρώνουν τα αυστηρά κριτήρια των προτύπων halal UAE.S 2055-1, GSO 2055-1, OIC/SMIIC-1 and MS 1500, τα οποία και ελέγχουν οι Φορείς Πιστοποίησης Halal.

Μόνο ορισμένοι Φορείς Πιστοποίησης Halal από όλο τον κόσμο έχουν λάβει μέχρι στιγμής την διαπίστευση που χρειάζεται για να αξιοποιήσουν οι πελάτες τους αυτήν την ευκαιρία.

Επιπροσθέτως ειδικά για τα κρέατα, ο Φορέας Πιστοποίησης Halal πρέπει να είναι εγχώριος στην ίδια χώρα με το σφαγείο ή την εγκατάσταση επεξεργασίας κρέατος την οποία πιστοποιεί. Παρόλα αυτά, αν σε μία χώρα δεν υπάρχει διαπιστευμένος Φορέας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας διαπιστευμένος Φορέας από κοντινή χώρα.

Πιστοποίηση Halal για τις χώρες του Κόλπου Ο φορέας

Η Halal Assurance & Quality Greece (HAQ Greece) είναι μία εταιρία που έχει στόχο να παρέχει στους Μουσουλμάνους την πρόσβαση σε αυθεντικά κρέατα Halal, και προϊόντα αυτών, μέσω της πιστοποίησης Halal.

Σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούν οι Μουσουλμάνοι και να γνωρίσει η βιομηχανία τροφίμων την διαδικασία σφαγής και παραγωγής προϊόντων κρέατος κατάλληλων για Μουσουλμάνους και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες του Κόλπου.

Εκπαιδεύει επίσης σφαγεία για τον τρόπο διασφάλισης της ιδιότητας Halal για τα προϊόντα τους και τους παρέχει πιστοποιητικό Halal. Ο προσεκτικός έλεγχος επιτρέπει να εγγυηθεί την ιδιότητα Halal του κρέατος και των προϊόντων του για κατανάλωση είτε στην εγχώρια αγορά είτε τις αγορές halal του εξωτερικού.

Ιδρύθηκε το 2020 στην Θεσσαλονίκη για να καλύψει τις αναφερόμενες προϋποθέσεις της νομοθεσίας σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία για τις εισαγωγές κρεάτων και τον Σεπτέμβριο του 2021 έλαβε την σχετική διαπίστευση (HB-CB-063) από τον Emirates International Accreditation Center (EIAC) στα ΗΑΕ και ενεγράφει στις λίστες του MoiaT (Υπουργείο βιομηχανίας και Ανάπτυξης των ΗΑΕ) και SFDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Σαουδικής Αραβίας) ως ένας από τους αναγνωρισμενους πιστοποιητές, ο πρώτος μάλιστα από την Ελλάδα. Στην τελευταία ανανέωση της διαπίστευσης μάλιστα εντάχθηκαν όλες οι κατηγορίες τροφίμων (σφαγεία, προϊόντα κρέατος, γαλακτοκομικά, τρόφιμα και ροφήματα μακράς διάρκειας, ακόμα και χημικές βιομηχανίες) και αποτελεί τον μόνο φορέα που μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτούμενες ανάγκες της Ελληνικής βιομηχανίας.

Μέσω των τοπικών εκπροσώπων που διαθέτει, ο HAQ Greece μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες των κατά τόπους επιχειρήσεων για εξεγωγές στην περιοχή του Κόλπου σε όλες τις χώρες που δεν διαθέτουν ένα τοπικό διαπιστευμένο φορέα, σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη της νομοθεσίας σε HAE και Σαουδική Αραβία. Οι χώρες αυτές περιλαμβάνουν την Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Κόσοβο και Αίγυπτο όπου η HAQ Greece διαθέτει τοπικούς συνεργάτες.

Πιστοποίηση Halal για τις χώρες του Κόλπου

GREEKEXPORTS SMPC Σε όλο τον Κόσμο

Σε όλο τον Κόσμο image

Αυτή είναι μια σημαντική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα κοσέρ, καθώς το 40% των προϊόντων στα ράφια είναι kosher.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος halal, αλλά κυρίως για εξαγωγές.

Το 90% των αγοραστών για vegan & vegetarian προϊόντα είναι ευέλικτοι. Ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο!

Εκτός από την ελληνική αγορά, μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για προϊόντα kosher & halal.

Πατρίδα σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο μουσουλμάνους, η στόχευση αυτής της αναπτυσσόμενης περιοχής αποτελεί προτεραιότητα για τις εξαγωγές halal.

Χώρες παραδοσιακά halal που είναι ανοιχτές στο διεθνές εμπόριο. Κοντά στην Ελλάδα, δείχνει σοβαρές ευκαιρίες.

Σημαντική κοινότητα Εβραίων που αναζητά προϊόντα kosher.

25 Πελάτες 2022

Η Halal Assurance & Quality Greece είναι ο πρώτος ελληνικός φορέας πιστοποίησης χαλάλ που ιδρύθηκε το 2020, διαπιστευμένος στην περιοχή του Κόλπου και επεκτείνει με επιτυχία το δίκτυό της παρέχοντας πρόσβαση στις πιο αυστηρές αγορές.

Πιστοποίηση Halal για τις χώρες του Κόλπου Πληροφορίες

Η λέξη Halal μπορεί να χαρακτηρίσει οτιδήποτε σχετίζεται με τον τρόπο ζωής ενός μουσουλμάνου και είναι αποδεκτό, επιτρεπτό, νόμιμο σύμφωνα με την Iσλαμική Σαρία (Islamic Shari'ah). Με τον όρο Σαρία ή Ισλαμικός Νόμος εννοείται ο Ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης που βασίζεται στο Κοράνι (Quran) και τη Σούνα (Sunnah).


Ο ισλαμικός διατροφικός νόμος ορίζει ότι όλα τα τρόφιμα είναι επιτρεπτά προς κατανάλωση, εκτός από τα τρόφιμα που κατηγορηματικά αναφέρονται στο Ιερό βιβλίο του Κορανίου και στο Χαντίθ (Hadith) ως απαγορευμένα, δηλαδή Haram.

Haram – απαγορευμένες τροφές προς κατανάλωση:

  • Χοιρινό και υποπροϊόντα αυτού
  • Αλκοόλ και συστατικά που προκαλούν μέθη
  • Νεκρά ζώα ή ζώα που δεν έχουν σφαγεί κατά Halal, δηλαδή με την αποδεκτή μέθοδο
  • Γαϊδούρια, μουλάρια και ελέφαντες
  • Δηλητηριώδη φυτά
  • Σαρκοβόρα ζώα με κυνόδοντες όπως λιοντάρια, σκύλοι, λύκοι ή τίγρεις
  • Αρπακτικά πτηνά όπως αετοί, γεράκια ή κουκουβάγιες
  • Φίδια
  • Παράσιτα όπως οι αρουραίοι και οι σκορπιοί
  • Έντομα και αίμα
  • Τρόφιμα που έχουν επιμολυνθεί από οτιδήποτε από τα παραπάνω

Για παράδειγμα, τα νεκρά ζώα είναι ακατάλληλα για κατανάλωση λόγω της διαδικασίας αποσύνθεσής τους, που οδηγεί στο σχηματισμό χημικών ουσιών που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο. Επίσης, το αίμα του ζώου περιέχει επιβλαβείς ορμόνες, βακτήρια και τοξίνες και απαγορεύεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Η πιο κρίσιμη κατηγορία είναι το κρέας. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να χαρακτηριστεί το κρέας (που δεν ανήκει στις haram κατηγορίες) ως halal είναι να έχει προέλθει από halal σφαγή. Σε γενικές γραμμές, halal χαρακτηρίζεται η σφαγή που έγινε από μουσουλμάνο σφαγέα, με συγκεκριμένες κοπές και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Το κρέας και τα σφάγεια ως ειδικές κατηγορίες χρήζουν ειδικής μεταχείρισης, εν προκειμένω μιας εξαγωγής στις χώρες του Κόλπου, με νομοθετημένα κριτήρια σύμφωνα με τους κανονισμούς GSO 993 και GSO 2055.

Ειδικά για το πρότυπο halal GSO που χρησιμοποιούν οι χώρες του Κόλπου δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Γιατί είναι σημαντικό image

Σημαντικότητα Γιατί είναι σημαντικό

Η κατανάλωση προϊόντων Halal είναι σημαντική υποχρέωση των μουσουλμάνων όπου κι αν αυτοί ζουν. Ένας μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων ζει σε χώρες όπου το Ισλάμ δεν ασκείται ως μοναδική επίσημη θρησκεία, όπως η Ινδία, η Αυστραλία, η Αίγυπτος, το Μπαγκλαντές, η Κίνα, οι ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Έτσι, ο μουσουλμανικός πληθυσμός και τα Halal προϊόντα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς σε διεθνές επίπεδο.

Το 2021, 1.9 δισεκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού ήταν μουσουλμάνοι και τα Halal τρόφιμα αποτελούσαν μία από τις κύριες ανάγκες τους (2021 Παγκόσμιος πληθυσμός ανά χώρα). Με την πάροδο του χρόνου, η βιομηχανία Halal αναπτύσσεται γρήγορα και κερδίζει την εμπιστοσύνη ακόμα και των μη-μουσουλμάνων λόγω της ασφάλειας των τροφίμων, της υγιεινής και της υψηλής ποιότητας. Παρατηρείται ότι οι ασιατικές χώρες είναι πιο δραστήριες. Ωστόσο, χώρες της Μέσης Ανατολής και οι δυτικές χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, συμμετέχουν επίσης ως κύριοι ενδιαφερόμενοι στη βιομηχανία Halal.

Το 2019 παγκοσμίως, οι μουσουλμάνοι ξόδεψαν περίπου 1.13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα διατροφής, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5% ετησίως. Από το 2019 έως το 2024, αυτές οι δαπάνες αναμένεται να φτάσουν τα 1.38 τρισεκατομμύρια δολάρια (Μαλαισία, 2021).
Συνοψίζοντας, μια βιομηχανία με πιστοποίηση halal μπορεί να κερδίζει έδαφος σε μια ανταγωνιστική αγορά και να εδραιωθεί σε διεθνές επίπεδο.

FAQ Συχνές Ερωτήσεις

1. σφάγεια - κρέας – κρεατοσκευάσματα
2. γαλακτοκομικά προϊόντα
3. ελιές, λάδι, σταφίδες
4. πίτες, φύλλο, κατεψυγμένες/ προψημένες αλμυρές παρασκευές, αλμυρά σνακ
5. γλυκές παρασκευές, γλυκά σνάκ
6. αλοιφές, σάλτσες, dressings, μαρμελάδες
7. αναψυκτικά, κρύο τσάι, μη αλκοολούχα ροφήματα
9. vegan, non-dairy, meatless εναλλακτικά προϊόντα
8. αρωματικές ενώσεις, premixes
9. έτοιμα γεύματα
10. κονσέρβες τροφίμων
11. καφές, προϊόντα κακάο
12. καρυκεύματα, αιθέρια έλαια

Ειδικά για τις εξαγωγές στις χώρες του Περσικού Κόλπου, η απόκτηση πιστοποιητικού halal είναι σημαντική για να διευκολυνθεί και η έναρξη της συνεργασίας αλλά και για την διεκπαιρέωση των τελωνειακών διαδικασιών εισαγωγής. Σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων (πχ κρέας και σύντομα και στα γαλακτοκομικά) υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική υποχρέωση, ενώ σε άλλες είναι επιθυμητό από τους εισαγωγείς, οι οποίοι συχνά το απαιτούν για να ξεκινήσουν συνεργασία.

Οι συγκεκριμένες αγορές είναι σημαντικές για τα Ελληνικά προϊόντα και για λόγους μεγέθους αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. Μπορείτε σχετικά να δείτε δύο άρθρα μας σχετικά με τις αγορές των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, είτε και μία καταγραφημένη παρουσίαση (https://www.youtube.com/watch?v=ApjXgm7aPww) του CEO της Greekexports κου Θωμά Βασσαάρα σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το ΕΒΕΘ και τον οργανισμό Halal Trade and Marketing Center (HTMC) του Dubai αναφορικά με τις αγορές του Περσικού Κόλπου.

Το πρότυπο GSO συγκεκριμένα απαγορεύει την παραγωγή προϊόντων halal σε γραμμές παραγωγής στις οποίες παράγονται, σε ίδιο ή διαφορετικό χρόνο, και προϊόντα ή υποπροϊόντα χοιρινής προέλευσης, ενώ καμία μέθοδος καθαρισμού δεν δύναται να επηρρεάσει την συγκεκριμένη απαγόρευση. Πρέπει να υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός από το χοιρινό και ο μόνος τρόπος είναι η χρήση διαφορετικής γραμμής παραγωγής.

Συμπληρώνοντας την αίτηση λαμβάνεται την αντίστοιχη προσφορά. Κατεβάστε την από το κουμπί "αίτημα προσφοράς" (goto get code passcert gr)

Σύμφωνα με την νομοθεσία στα ΗΑΕ , το κρέας θα πρέπει να προέρχεται από σφαγείο που να φέρει πιστοποίηση halal από φορέα πιστοποίησης halal της ίδιας χώρας, ο οποίος να είναι διαπιστευμένος στα ΗΑΕ. Επίσης απαιτείται και η ύπαρξη ειδικού πιστοποιητικού σφαγής halal για την συγκεκριμένη παρτίδα κρέατος που θα χρησιμοποιήσετε. Παράλληλα απαιτείται και τα δικά σας προϊόντα και οι εγκαταστάσεις κρέατος να είναι πιστοποιημένα από ένα φορέα ππου διαθέτει διαπίστευση στα ΗΑΕ και να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό halal για την παρτίδα προϊόντων που θα αποστείλετε. Η Halal Assurance & Quality Greece είναι ο πρώτος διαπιστευμένος ελληνικός φορέας στα ΗΑΕ και μπορεί να σας υποστηρίξει σε αυτήν την διαδικασία.

Παρόμοιες διαδικασίες ακολουθούνται (με μικρές κατά τόπους διαφοροποιήσεις) και για εξαγωγές κρεατοσκευασμέτων και στις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου GCC, δείτε στην επόμενη ερώτηση και για την Σαουδική Αραβία.

Επίσης δείτε και ένα εκτενές άρθρο μας για την νομοθεσία και την αγορά των ΗΑΕ εδώ

Με βάση την νομθεσία της Σαουδικής Αραβίας, οι απαιτήσεις και οι διαδικασίες είναι ανάλογες με τις αντίστοιχες των ΗΑΕ (δείτε την προηγούμενη ερώτηση) και ο φορέας Halal Assurance and Quality Greece διαθέτει την απαιτούμεηη διαπίστευση για να σας υποστηρίξει.

Όμως έως σήμερα (Ιούνιος 2023) δεν υπάρχει διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας για καμί κατηγορίας προϊόντων κρέατος και συνεπώς είναι δύνατη η εξαγωγή προϊόντων κρέατος από την Ελλάδα στην Σαουδική Αραβία. Υπάρχει η προσμονή ότι η σχετική διαδικασία μεταξύ των δύο Κτηνιατρικών Υπηρεσιών μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023, όμως αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, οι πελάτες της HAQ Greece από την Ελλάδα μπορούν να απολαύσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην σγορά αυτή των 35 εκ καταναλωτών, καθώς πελάτες μας από άλλες χώρες της περιοχής (πχ Αλβανία) ήδη εξάγουν με μεγάλη επιτυχία.

Επίσης δείτε και ένα εκτενές άρθρο μας για την νομοθεσία και την αγορά της Σαουδικής Αραβίας (goto blog "Η αγορά και η Νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας" )

Σύμφωνα με τα πρότυπα GSO, οι ετικέτες των τροφίμων δεν επιτρέπεται να περιέχουν ισχυρισμούς, σύμβολα, λογότυπα ή σήματα που να αναφέρονται στο Halal χωρίς να φέρουν Halal πιστοποίηση. Ωστόσο, σε κάποιες μουσουλμανικές χώρες υπάρχει ειδική νομοθεσία με συγκεκριμένους όρους για την χρήση των ιδιωτικών σημάτων halal στις συσκευασίες, ιδιαίτερα στα τελικά προϊόντα λιανικής. Με δεδομένη την προϋπόθεση της πιστοποίησης, σε ορισμένες χώρες επιτρέπονται όλα τα σήματα halal, σε άλλες επιτρέπονται ιδιωτικά σήματα αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις αναγνώρισης από τοπικό οργανισμό, ενώ σε άλλες απαγορεύονται όλα εκτός από αυτά που χορηγούνται από τον τοπικό αρμόδιο οργανισμό.

Οι χώρες του Κόλπου έχουν ιδιαιτερότητες και μάλιστα σημαντικές διαφορές μεταξύ τους σε ότι αφορά την διαχείρηση των ιδωτικών σημάτων halal (πχ στα ΗΑΕ απαγορεύονται όλα πλην του UAE National Halal Mark), οπότε το ζητούμενο είναι να καταλήξετε στην καλύτερη δυνατή λύση για να μην χρειάζεστε και τελείως διαφορετικές συσκευασίες σε κάθε χώρα της περιοχής.

Στις χώρες της Νοτιανατολικής και Κεντρικής Ασίας (πχ Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Πακιστάν κα) ισχύουν διαφορετικές νομοθεσίες, οι οποίες επηρεάζουν τις τελικές σας επιλογές για την χρήση των κατάλληλων σημάτων halal. Όμως το κοινό όλων είναι υπαγορεύουν την ανάγκη της αξιόπιστης πιστοποίησης halal για όλα τα εισαγόμενα προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνείσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, ανάλογα με την χώρα στην οποία απευθύνεστε. Η χρήση σήματος, άλλωστε, συνήθως δεν είναι ούτε υποχρεωτική, αλλά ούτε και πάντοτε η ενδεδειγμένη λύση, καθώς μπορεί να επιφέρει αχρείαστο επισπρόσθετο κόστος.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει διμερής συμφωνία μεταξύ της κτηνιατρικής υπηρεσίας της χώρας σας και των ΗΑΕ ή της Σαουδικής Αραβίας ανάλογα. Αν αυτό ισχύει τότε θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε πιστοποίησης halal από έναν τοπικό (στην χώρα σας) πιστοποιητική halal που να διαθέτει διαπίστευση στις χώρες του Κόλπου. Καθώς όμως σε καμία χώρα της Βαλκανικής (πλην της Ελλάδας) δεν υπάρχει αναγνωρισμένος - από τα HAE και Σ.Α. - φορέας halal πιστοποίησης, τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε πιστοποίηση με τον ελληνικό φορέα Halal Assurance & Quality Greece που είναι διαπιστευμένος από τον Emirates International Accreditation Center και αναγνωρισμένος από το MoiaT (Υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης των ΗΑΕ) και τον SFDA (οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων της Σαουδικής Αραβίας).

Καθώς ο HAQ Greece διαθέτει και τοπικούς συνεργάτες στις περισσότερες χώρες της περιοχής των νοτίων Βαλκανίων (δείτε εδώ τα στοιχεία επικοινωνίας των τοπικών συνεργατών - goto 'offices and agents') είναι ο καταλληλότερος να σας συμβουλεύσει για τις απαιτήσεις που ισχύουν σε κάθε χώρα και να σας υποστηρίξει στην διαδικασία πιστοποίησης.